Placek z gruszkami

Ciasto z serii "najłatwiejsze ciasto w świecie nic a nic się go nie gniecie". Czyli jak nie gniecie to uciera i wychodzi pyszny placek. Do ciasta dodajemy owoce sezonowe, tym razem gruszki i można zaparzać herbatkę. 


Składniki:

1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
150 g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
2/3 szklanki mleka
3 dojrzałe gruszki
1 szczypta soli
0,25 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do dekoracji

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż na półplasterki.
W misce ubić do białości masło z cukrem. Dodać cukier waniliowy i jajka. Ucierać razem do uzyskania jednorodnej masy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Ubijać jeszcze 1-2 minuty, ale na wolnych obrotach. Dodać mleko i ubijać jeszcze 1 minutę.
Formę do pieczenia posmarować masłem. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć koliście plasterki gruszek. Posypać brązowym cukrem i cynamonem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjąć z foremki, oprószyć cukrem pudrem i podawać.












Komentarze

Popularne posty