Makaron w sosie serowym ze szpinakiem
Domowy makaron ze szpinakiem z własnego ogródka i dodatkiem pomidorów suszonych własnej roboty, to to co nam bardzo posmakowało. Dlatego dzielimy się z wami przepisem na nasze danie. A jak jeszcze macie mąkę czy mleko z własnego gospodarstwa to danie będzie z pewnością jeszcze lepsze i zdrowsze.
Składniki:
Makaron (5 porcji)
500 g mąki
5 żółtek
Nasypać mąkę na stolnicę, uformować kopiec z dziurką w środku i wbić jajko. Zamieszaj delikatnie widelcem jajko z mąką z góry kopca, kiedy jajko wymiesza się z mąką, zacząć ugniatać ciasto rękoma na oprószonej mąką stolnicy. Ugniatać przez kilka minut, dopóki nie zrobi się miękkie, gładkie i elastyczne o jednorodnej strukturze. Wtedy zamknąć je w plastikowej torebce lub zawinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na 20 minut.
Odciąć kawałek ciasta, pozostałą część zawinąć z powrotem w folię, aby nie wyschła. Najpierw rozwałkować kawałek ciasta na wszystkie strony, kiedy ciasto będzie miało 5-6 cm grubości, oprószyć je mąką, zawijać na wałek do siebie i wałkując rozwijaj na długość od siebie. Jeżeli ciasto zaczyna przywierać do wałka lub stolnicy, oprószyć je mąką. Powtarzać to, dopóki ciasto nie będzie idealnie rozwałkowane. Wtedy oprószyć je mąką, rozetrzeć mąkę jednym ruchem ręki i zwinąć płat ciasta w rulon wzdłuż węższej krawędzi. Następnie pokroić je poprzecznie.
Po pokrojeniu rozłożyć makaron w koszyczkach i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 15 minut do przesuszenia, na przykład na stolnicy, na której był wałkowany. Makaron wrzucać do gorącej, osolonej wody i gotować.
1 op świeżego szpinaku baby
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
200 ml mleka
100 g sera mozzarella
70 g sera żółtego
1 łyżka mąki orkiszowej
8 suszonych pomidorów
płatki migdałowe
sól
pieprz
Makaron ugotować al dente. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Sery zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z mlekiem i mąką. Wlać na patelnię i podgrzewać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby rozrzedzić go wodą lub mlekiem.
Gotowy sos doprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Układać na talerzach i udekorować pokrojonymi pomidorami i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i przesmażyć aż straci objętość. Sery zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z mlekiem i mąką. Wlać na patelnię i podgrzewać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby rozrzedzić go wodą lub mlekiem.
Gotowy sos doprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym al dente makaronem. Układać na talerzach i udekorować pokrojonymi pomidorami i podprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz