Kajmakowe babeczki Kuby
Kuba to jeden z dwóch "rodzynków" w klasie i doskonale wie jak trafić do serc swoich koleżanek. Tym razem przygotował małe, słodkie babeczki z masą kajmakową. Są one pracochłonne i wymagają cierpliwości, ale jego praca została doceniona.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
1 jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
Nadzienie:
200 g kajmaku (pół standardowej puszki)
8 szt. orzechów włoskich
czekolada ciemna 70-85% (do posypania)
Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy i wbić jajko. Wymieszać widelcem aż składniki się połączą. Masło pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Wyrabiać ciasto rękami aż masa będzie jednolita.
Uformować kulkę i włożyć ją do lodówki na około minimum 15 minut
Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i przygotować foremki na babeczki. Rozwałkować cienko ciasto i wycinać koła i wkładać je do foremek. Kiedy już ciasto jest włożone do foremek należy piec je przez około 15 - 20 minut.
Do każdej babeczki nałożyć masy kajmakowej - tak żeby wypełniła babeczkę. Na wierzchu ułożyć orzech włoski. Babeczki posypać startą ciemną czekoladą. Można jeść ciepłe albo wstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz