Chili con carne

Chili con carne, – tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso. My prezentujemy wersję łagodną, oczywiście można dodać sobie więcej ognia, według uznania. Ale też nasza wersja jest mniej fastfodowa, bardziej lekka.

 Składniki:

500g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 
ok. 250 ml bulionu
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
1 ostra papryczka chili
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oregano
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1 łyżka posiekanej natki kolendry

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku. Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu). Na samym końcu dodać posiekaną natkę kolendry.






Komentarze

Popularne posty