Chlebek Hobbita
Nie jesteśmy pewni czy Hobbit widział ten chlebek, ale wiemy, że my go będziemy oglądać bardzo często, bo wyszedł przepyszny. Podawaliśmy go ze zwykłym czystym barszczykiem czerwonym i nasi goście byli ukontentowani.
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
40 g rozpuszczonego masła
120ml mleka
2 żółtka + 1 łyżka wody
1-2 kulki mozzarelli
Masło czosnkowe:
35-40 g miękkiego masła
1 duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki soli
natka i szczypiorek drobno pokrojone
Do mąki dodać drożdże, wymieszać, wlać ciepłe mleko, żółtka wymieszane z łyżką wody, sól i wymieszać. Na koniec wlać roztopione masło, chwilę wymieszać do połączenia składników. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto i zagnieść ręką przez ok. 5 min. Do miski oprószonej mąką włożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. Ciasto delikatnie urośnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować placek, naciąć w kratkę. Placek posmarować masłem czosnkowym, czyli wymieszanym masłem z przeciśniętym czosnkiem przez praskę, posiekanym szczypiorkiem i natką oraz solą. W nacięcia włożyć pokrojoną w paski mozarellę. Posypać częścią szczypiorku. Chlebek piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, do ładnego zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz