Faworki scherben
Nasze nowe faworki o obcej nazwie smakiem prawie dorównują tradycyjnym faworkom, ale jest przy nich nieco mniej pracy. Bo ani ciasta nie trzeba zbijać ani wywijać. Tylko ciach, ciach nożem i na tłuszcz. I uwierzcie nam że u nas znikały jeszcze ciepłe.
Składniki:
450 g mąki (+50 g w zapasie)
70 g masła
2 jajka
100 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
Miękkie masło zmiksować z mlekiem i solą, dodać jajka a następnie około 250 g mąki. Zacząć wygniatać ciasto ręcznie dodając pozostałą mąkę (jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze trochę mąki).
Ciasto rozwałkować tak cienko jak się da i wykrajać nożem kwadraty (prostokąty). Wycięte kwadraty wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone poduszeczki przełożyć na ręcznik papierowy a następnie przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz