Serbska zupa fasolowa
2 marchewki
1 pietruszka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 cebula
2 ząbki czosnku
300 g boczku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
mielona papryka ostra
majeranek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
250 g fasolki małej, białej w puszce
200 ml passaty pomidorowej
0,5 pęczka pietruszki
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Z boczku odciąć skórę. Pokroić w kostkę i wytopić w garnku na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty. Dodać warzywa, papryki, cebulę i czosnek. Smażyć razem przez 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotujemy przez 10 – 15 minut.
Fasolę odsączyć. Dodać razem z passatą pomidorową do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Natkę pietruszki posiekać. Zupę doprawić do smaku i posypać listkami pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz