Enchilada z kurczakiem
Enchilada - tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada ochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”. Enchiladę zwykle przyrządza się z tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). My przygotowaliśmy dla Was enchiladę w nieco spolszczonej wersji, ale myślimy, że w równie pysznej.
Składniki na 6 enchilad z kurczakiem:
2 większe piersi z kruczka
1 puszka fasoli
1 duża cebula
1 papryka
2 ogórki konserwowe lub kiszone
sól, pieprz
6 tortilli
2 łyżki oleju
Sos chili do enchilad:
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1/2 łyżki chili
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki kminu
2 szklanki bulionu
40-50 dag żółtego sera w kostce
Sos: Rozetrzeć przyprawy w moździerzu. W niewielkim rondelku podgrzać olej, dodać mąkę oraz przyprawy. Następnie partiami dolewać bulion, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 min aż sos zgęstnieje.
Enchilady: Cebulę posiekać, ogórka, paprykę oraz kurczaka pokroić w średnią kostkę, a ser zetrzeć na tarce. Doprawić kurczaka solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją przez kilka minut. Następnie zwiększyć ogień i dodać kurczaka i paprykę i smażyć przez kilka minut. Patelnię odstawi i nagrzać piekarnik do 180°. Tortillę smarować 2 łyżkami sosu i nakładać dodatki: fasolę, kurczaka z cebulą, ogórki, paprykę oraz starty ser. Następnie zwijać ją w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym, uprzednio wysmarowanym odrobiną oleju.
Kiedy wszystkie tortille są już zwinięte w naczyniu, całość polać pozostałym sosem i posypujemy resztą żółtego sera. Piec przez 20 min. Przed podaniem enchiladę można udekorować, posiekaną kolendrą czy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz