Blok waniliowy
Ten deser to jasny kolega tradycyjnego bloku. Zasmakują w nim wielbiciele mleka w proszku (a jak nam wiadomo, jest ich wielu) i bakalii. Za każdym razem możemy uzyskać nieco inny smak dodając różne mieszanki bakalii i suszonych owoców.
Składniki:
(na keksówkę o wym. 20 x 10 cm)
200 g masła
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
380 g słodzonego mleka skondensowanego
300 g mleka w proszku
100 g połamanych herbatników
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
orzechy
płatki migdałowe
Masło rozpuścić z cukrami, dodać skondensowane mleko, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Dodawać stopniowo mleko w proszku, na koniec rodzynki i żurawinę (masa będzie bardzo gęsta). Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę układać na przemian z połamanymi herbatnikami. Na koniec przykryć folią, dokładnie docisnąć ręką i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smaki dzieciństwa :) Białego jeszcze nie jadłam. Coś czuję, że niedługo nadrobię :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ten smak powala ;-)
UsuńUwielbiam, nie wiem czy nie przebił czekoladowego ;)
OdpowiedzUsuńRobię trochę inaczej, bez mleka skondensowanego i z samymi herbatnikami, czasem jeszcze z płatkami migdałów - poezja :D
Dodatek żurawiny daje lekko kwaskowaty smak, no i kolor :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProszę nam uwierzyć nie tylko wygląda :)
UsuńCudnie wygląda, dla mnie tak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląd zależy od dodatków, ale żurawina robi tutaj robotę, pozdrawiamy!!
Usuń