Pierogi z serem na słodko
Na Lubelszczyźnie pierogi to podstawa, bardzo często podawane są pierogi wytrawne, chociaż w sezonie letnim z owocami też królują, czy to z czereśniami, jagodami, truskawkami czy śliwkami. My z ciekawych słodkich pierogów przypominamy o pierogach z kasza jaglaną na słodko oraz czekoladowych pierogach. Dzisiaj do tego pierogowego świata dodajemy pierogi z serem na słodko. Farsz z dodatkiem skórki pomarańczowej oraz daktyli bardzo nas zaskoczył i to pozytywnie, czego i Wam życzymy ;)
Składniki:
na ciasto:
350 g mąki
1 jajko
około 125 ml letniej wody
sól
na farsz:
400 g twarogu
50 g cukru
1 żółtko
20-30 g przesmażonej z cukrem skórki pomarańczowej
50 g daktyli
dodatkowo:
masło klarowane do polania pierogów
1 łyżka bułki tartej
250 g śmietany
Zagnieść ciasto na pierogi, przykryć, aby nie wyschło. Twaróg utrzeć z żółtkiem i cukrem na jednolitą masę, dodać pokrojone i wyparzone daktyle (mogą być również rodzynki, u nas zalegały w szafce daktyle) oraz skórkę pomarańczową, całość wymieszać. Formować pierożki, wkładając niezbyt dużo farszu, gotować w osolonej wrzącej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem z bułką tartą i śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz