Wegetariański sos
Pomidory, papryka, pieczarki, cebula i czerwona fasolka.Po połączeniu tych składników i dodaniu jeszcze kilku otrzymamy doskonały wegetariański sos, który bardzo dobrze pasuje min. do kopytkowych placuszków. Oczywiście ci, którzy bez mięsa żyć nie mogą, mogą dodać trochę tego składnika. Chociaż w tym wypadku jesteśmy za wersją wege.
Składniki:
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
½ cebuli
6 pieczarek
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ pęczka natki pietruszki
½ puszki czerwonej fasoli
olej do smażenia
sól
pieprz
cukier
Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Wszystkie pokroić. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Potem dodać pieczarki i paprykę. Kiedy trochę zmniejszą swoja objętość dodać pomidory, przepłukana fasolę , przeciśnięty czosnek, koncentrat i przyprawy. Dusić aż warzywa będą miękkie, a większość wody odparuje. Doprawić. Na końcu dodać posiekana natkę pietruszki, chwile dusić, zdjąć z ognia i chwilę zostawić by smaki się dopełniły.
Komentarze
Prześlij komentarz