Domowe rurki z kremem
Nasze domowe rurki z kremem są wykonane przez nas w całości, takie smakują najlepiej. Może nie są tak równiutkie i kształtne jak te ze sklepu, ale dokładnie wiemy z czego są zrobione. Chrupiące rurki z delikatnym kremem śmietanowym, uwierzcie szybko znikały nie nadążaliśmy ich robić.
Składniki:
Wafelki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, aż składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać wody. Odstawić ciasto na 10- 15 minut.
Rozgrzać waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownicę lekko smarować tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki piec na jasnozłoty kolor. Jeżeli chcemy wafelkom nadać kształt (miseczek, różków, rurek) trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu są twarde i chrupiące. Odłożyć do ostygnięcia.
Krem:
250 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
Schłodzoną śmietankę ubijać z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszać ręcznie. Gotowym kremem nadziewać rurki. Gotowe rurki wstawić na godzinę do lodówki.
Składniki:
Wafelki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać, aż składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać wody. Odstawić ciasto na 10- 15 minut.
Rozgrzać waflownicę. Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownicę lekko smarować tłuszczem za pomocą pędzelka. Wafelki piec na jasnozłoty kolor. Jeżeli chcemy wafelkom nadać kształt (miseczek, różków, rurek) trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu są twarde i chrupiące. Odłożyć do ostygnięcia.
Krem:
250 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
aromat waniliowy
Schłodzoną śmietankę ubijać z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszać ręcznie. Gotowym kremem nadziewać rurki. Gotowe rurki wstawić na godzinę do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz