Śledzie z suszonymi śliwkami
Kolejna propozycja na śledziki z lekko słodką nutką. lubimy takie mniej tradycyjne połączenia. A lubimy również śledzie które można a nawet trzeba zrobić wcześniej i nie musimy wszystkiego robić w ostatniej chwili.
Składniki:
4-5 filetów śledziowych a'la matias
2 cebule
100 g śliwek kalifornijskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli
3-4 goździki
1 łyżeczka kolendry
pół łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka majeranku
czarny pieprz
50 ml octu do namoczenia
olej do zalania śledzi
Śledzie moczyć w wodzie z dodatkiem octu ok 2-3 godzin. Wyjąc, opłukać, osączyć na papierowym ręczniku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Śliwki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat, śliwki i wymieszać, ostudzić. W słoiku układać warstwami: śledzie, posypać mieszanką przypraw, następnie położyć warstwę cebuli, zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz