Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami



Tak, tak wiemy że czekacie na kolejne sałatki śledziowe, bo święta bez śledzika to nie święta. Tym razem śledzie ze słodką nutą powideł śliwkowych. Nasi goście mówili że smakują troszkę piernikiem - to pewnie dzięki niewielkiemu dodatkowi cynamonu. Więc jeśli się nie boicie nowych smaków polecamy. 



Składniki:


4 solone filety śledziowe
1 cebula
puszka pomidorów
1 czubata łyżka powideł śliwkowych
1 łyżeczka octu winnego
liść laurowy
szczypta cynamonu
pieprz
olej 


Śledzie moczyć 1-2 godziny w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć do zrumienienia. Dodać  do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażyć całość na wolnym ogniu około 10 minut (musi powstać gęsty sos). Sos wystudzić następnie wymieszać ze śledziami. Odstawić na noc do lodówki. 












Komentarze

Popularne posty