Pierniczki grzybki
Grzybki na świątecznym stole u nas będą nie tylko w barszczyku czy w farszu na uszka, ale również w słodkiej postaci. W tym roku proponujemy pierniczki grzybki, nie tylko dobrze smakują i pachną ale również mogą stanowić doskonałą dekorację świątecznego stołu. Wasi goście będę zachwycenia, a dziecięce rączki na pewno szybciutko się po nie wyciągną.
Składniki:
Ciasto:
120 g miękkiego masła
210 g cukru
2 jajka
240 g naturalnego miodu
130 g naturalnego jogurtu
800 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika
Lukier:
2 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek gorącej wody
Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Dodać miód i wymieszać mikserem.
Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na koło 60 minut.
Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku.
Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia.
Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody.
Kapelusze maczać w lukrze, chwilkę poczekać, aż lukier trochę spłynie i odstawić do wyschnięcia. Wyschnięte kapelusze można odwrócić na drugą stronę. Nóżki maczać w lukrze i dociskać je do kapeluszy w miejscach wyciętych nożem. Pierniczki odstawić do wyschnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz