Zupa z buraczków z makaronem

To taki barszcz, a nie barszcz. Ciekawe połączenie, zaskakujące rzecz by można. Niby tradycyjny barszcz ukraiński, ale dodatek makaronu sprawia, że staje się on nowszą wersją tradycyjnej zupy. Zachęcamy do eksperymentowania, jak my to robimy, bo nudy w kuchni nie lubimy.


Składniki:

3 buraki
marchewka
pietruszka
kawałek selera
biała część pora
ćwiartka małej białej kapusty
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1/4 szklanki śmietanki 30%
1,5 l wywaru drobiowego
1/2 szklanki makaronu
puszka białej fasoli
2 łyżki masła klarowanego
pół pęczka natki pietruszki
szczypta cukru i sok z cytryny do smaku

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por drobno pokroić, kapustę drobno poszatkować. Tak przygotowane warzywa poddusić na łyżce klarowanego masła kilka minut razem z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego.Podlać podduszone warzywa kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszać, przelać do garnka z gorącym wywarem, gotować 15 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraczki obrać i pokroić w słupki, dodać do wywaru i gotować 15 minut, dać również fasolę. Zabielić zupę śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem oraz innymi przyprawami według uznania. Podawać z makaronem i posiekaną natką pietruszki.







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty