Zupa z buraczków z makaronem
To taki barszcz, a nie barszcz. Ciekawe połączenie, zaskakujące rzecz by można. Niby tradycyjny barszcz ukraiński, ale dodatek makaronu sprawia, że staje się on nowszą wersją tradycyjnej zupy. Zachęcamy do eksperymentowania, jak my to robimy, bo nudy w kuchni nie lubimy.
Składniki:
3
buraki
marchewka
pietruszka
kawałek
selera
biała
część pora
ćwiartka
małej białej kapusty
listek
laurowy
3
ziarenka ziela angielskiego
1/4
szklanki śmietanki 30%
1,5
l wywaru drobiowego
1/2
szklanki makaronu
puszka
białej fasoli
2
łyżki masła klarowanego
pół
pęczka natki pietruszki
szczypta
cukru i sok z cytryny do smaku
Marchewkę,
pietruszkę i seler umyć, obierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por
drobno pokroić, kapustę drobno poszatkować. Tak przygotowane warzywa poddusić
na łyżce klarowanego masła kilka minut razem z listkiem laurowym i ziarenkami
ziela angielskiego.Podlać podduszone warzywa kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszać,
przelać do garnka z gorącym wywarem, gotować 15 minut. Makaron ugotować według
przepisu na opakowaniu. Buraczki obrać i pokroić w słupki, dodać do wywaru i
gotować 15 minut, dać również fasolę. Zabielić zupę śmietaną, przyprawić sokiem z cytryny i cukrem
oraz innymi przyprawami według uznania. Podawać z makaronem i posiekaną natką
pietruszki.
fajna zupa
OdpowiedzUsuń