Spaghetti z dynią i z pomidorami
Okres jesienny i zimowy skłania nas, o czym już nie raz wspominaliśmy, do tworzenia i wypróbowywania potraw z dynią. Dynia w ciastach, zupie to już było dzisiaj spaghetti z dynią i z naszymi ulubionym suszonymi pomidorami. Lekko słodkawy smak dyni uzupełnia się ze słonymi pomidorami, dla nas strzał w dziesiątkę.
Składniki:
40 dag spaghetti
40 dag obranej i oczyszczonej dyni
10 połówek suszonych pomidorów (z oliwy)
4 łyżki keczupu
10 dag twardego sera
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
6 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
oregano
sól
pieprz
ziarna dyni lub słonecznika
Miąższ dyni pokroić w kostkę, smażyć 5 min na maśle z oliwą. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w cienkie paski pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Podlać keczupem i 2–3 łyżkami wody. Wymieszać i dusić 10 minut na wolnym ogniu.
Makaron ugotować al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć do dyni. Połowę sera zetrzeć, dodać i wymieszać. Podawać posypane resztą tartego sera i ziarnami dyni lub słonecznika.
Komentarze
Prześlij komentarz