Polędwiczki w sosie śliwkowym
Bardzo lubimy połączenie mięs z owocami. Tym razem padło na polędwiczki i śliwki węgierki. Delikatne mięsko i aromatyczny owocowy sos to strzał w dziesiątkę, już nawet ziemniaki czy surówka nie były nam potrzebne. Połowa zniknęła wprost z patelni.
Składniki:
750 g polędwiczek wieprzowych
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Sos śliwkowy:
30 dag śliwek węgierek
10 dag suszonych śliwek
1/2 szklanki wiśniówki
1/2 szklanki gorącej wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
do podania posiekana natka pietruszki
Suszone śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Polędwiczkę umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Oprószyć mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną.
Na dużej patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać śliwki węgierki i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Dodać suszone śliwki i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać wodę i wiśniówkę. Gotować na średnim ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Do sosu włożyć usmażone polędwiczki i podgrzewać ok. 3-4 minut. Podawać posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz