Zasmażane buraczki z cebulką


Klasyka w drugiej odsłonie. Buraczki już u nas gościły, dziś proponujemy nieco bardziej rozbudowany przepis, z cebulką i lekką zasmażką. Wypróbujcie i sami zadecydujcie która wersja bardziej przypadła wam do gustu. Dla większych smakoszy tego dodatku proponujemy również dodać trochę tartego jabłka, które nada nieco nowego smaku. 

Składniki:

5 buraków 
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła 
1 łyżka mąki 
1 cebula
sól
pieprz
cukier
3 łyżki śmietanki 30%


Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie  dodać mąkę i, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż powstała zasmażka będzie miała złocisty kolor. Wtedy dodać buraczki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Chwilę dusić. Pod koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. 






Komentarze

Popularne posty