Śnieżny puch
Śnieg za oknem i śnieg na talerzyku.. ale jaki śnieg. Puch dosłownie, aż chce się zanurzyć w nim zęby. Lekki, delikatny serniczek bez pieczenia, zestalony galaretką, bardzo łatwy przepis. A na wierzch wiórki kokosowe podprażone na maśle.
Składniki:
1/2 kg twarogu z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki czubate cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
1 średnie opakowanie herbatników
60 g wiórków kokosowych
30 g masła
2 łyżki cukru
Składniki:
1/2 kg twarogu z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
3 łyżki czubate cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g śmietanki 36% lub 30% oraz śmietan fix
1 średnie opakowanie herbatników
60 g wiórków kokosowych
30 g masła
2 łyżki cukru
Blaszkę 20x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, wystudzić. W tym czasie na patelni podsmażyć na maśle wiórki kokosowe dodając cukier, do zrumienienia.
Śmietanę ubić na wysokich obrotach (36% ubijać bez dodatków natomiast 30% dodając śmietan fix) na sztywno. Do miski dodać cukier puder, cukier wanilinowy i po łyżce dodawać twaróg ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodać galaretkę i delikatnie wymieszać. Chwilę odczekać, wyłożyć herbatniki na spód. Wylewać masę, posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz