Tarta piernikowa



Ta tarta z pewnością Was zachwyci jeśli uwielbiacie pierniki. Typowy piernikowy smak i do tego powidła śliwkowe, dla nas cudne połączenie. Tylko ostrzegamy jak macie dużą rodzinę to jedna tarta nie wystarczy, u nas zniknęła w jednej chwili. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierniczków i ile mniej pracy. 


Składniki:


2 szklanki mąki
6 łyżek miodu
¾ szkl cukru
1 łyżeczka sody
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki masła
1 jajko
1 duży słoik powideł śliwkowych

Mąkę przesiać . Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i łyżką wyrobić ciasto. Dodać cukier, sodę, przyprawy, masło i jaja. Całość  wyrobić dłońmi na gładkie i miękkie ciasto. ¾ ciasta użyć do wyłożenia natłuszczonej formy do tarty. Spód podpiec ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Na spód równomiernie rozłożyć warstwę powideł. Na powidłach ułożyć gwiazdki/serca wykrojone z reszty ciasta za pomocą foremek.
Gwiazdki/serca posmarować roztrzepanym jajkiem. całość piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, do czasu aż tarta się zrumieni. 









Komentarze

Popularne posty