Rurki z orzechowym kremem
Kruche rurki to ciasteczka, które smakują chyba każdemu. A można ich smak modyfikować dodając krem w swoim ulubionym smaku. U nas były już kawowe i z masą budyniową a dziś coś dla miłośników orzechów włoskich. Mają tylko jedną wadę szybciej się je zjada niż robi ;).
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
250 g śmietany
szczypta soli
cukier do posypania
Krem:
150 g orzechów mielonych
½ szkl gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru
3 żółtka
Zagnieść ciasto z mąki, margaryny, śmietany i szczypty soli. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić je do lodówki na około godziny. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cieniutkie 2mm. Kroić w paski 2 cm. Paski ciasta zawijać na foremki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Wszystkie rurki smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Krem: Orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić do zgęstnienia. Masło zmiksować z żółtkami i cukrem. Następnie dodać orzechy i wymieszać. Rurki nadziewać kremem.
Komentarze
Prześlij komentarz