Pierogi z kaszą jaglaną na słodko
Słodkie pierogi z zapomnianą i niedocenioną ostatnio kaszą jaglaną. Podawane ze słodką śmietanką są pysznym daniem obiadowym, szczególnie dla małych niejadków. Dzięki temu daniu uda się przemycić do jadłospisu tak bogatą w składniki odżywcze kaszę jaglaną.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
25-30 dag twarogu
1,5 szklanki kaszy jaglanej
cukier waniliowy
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Farsz:
25-30 dag twarogu
1,5 szklanki kaszy jaglanej
cukier waniliowy
Kaszę opłukać, ugotować al dente, najlepiej dzień wcześniej, to spowoduje, że farsz będzie się mniej lepił do rąk. Wystudzić. W misce wymieszać twaróg, cukier waniliowy, kaszę i ewentualnie dosłodzić zwykłym cukrem. Ze składników podanych powyżej zagnieść ciasto (można zrobić swoje ulubione ciasto pierogowe, jeżeli takowe posiadamy). Ciasto rozwałkować, nakładać farsz i formować pierogi. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i wyjmować łyżką cedzakową kiedy zaczną się gotować. Podawać ze słodką śmietanką lub masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz