Zupa z bobem
Bób jak do tej pory gościł u nas tylko raz i to w sałatce. To trochę zapomniany składnik, a jest cennym źródłem białka oraz kwasu foliowego. Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Zatem samo zdrowie. Dlatego powoli będziemy bób wprowadzać do naszej kuchni i Wam również radzimy.
Składniki:
1/2 kg łuskanego bobu świeżego lub mrożonego
1/2 kg obranych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/4 średniego selera
kilka łyżek oliwy
2 listków laurowych
5 kulek ziela angielskiego
1 pęczek koperku
sól
pieprz
kilka łyżek śmietany opcjonalnie
Cebule oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Delikatnie podsmażyć na oleju. Dodać starty w drobne paski seler korzeniowy i chwilkę zasmażyć. Do garnka dodać bób, listki, ziele, sól, kilka szczypt oraz pieprzu. Gotować około 30 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka.
Wyłowić listki i ziele. Połowę zupy rozdrobnić blenderem, drugą połowę zostawić z bobem i kawałkami ziemniaków. Połączyć zupy doprawić do smaku, dodać drobno pokrojony koperek. Jak ktoś lubi można zupę delikatnie zabielić kilkoma łyżkami zahartowanej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz