Jogurtowe racuszki z jabłkiem


Gdy nachodzi ochota na coś słodkiego a w lodówce trochę jogurtu i jedno jabłko, to my spieszymy z pomocą. Coś słodkiego oczywiście zrobimy i to jeszcze jakiego dobrego. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku  rumiane słodkości - racuszki z jabłkiem. 



Składniki:



1 szklanka jogurtu naturalnego

1 jajko
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jogurt naturalny rozetrzeć z jajkiem. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać na gładką masę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę Pokrojone jabłko dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe racuszki. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.


 






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty