Afrykańczyk
Bardzo eleganckie ciastko, doskonałe na wytworne przyjęcia. Nie pytajcie nas skąd ta nazwa, nie mamy pojęcia, przepis znaleziony w zasobach internetu. Ale ciastko przypadło nam do gustu i na pewno znajdzie się w naszym menu cateringowym.
Składniki:
Ciasto makowe:
15 dag margaryny lub masła
8 jaj
20 dag cukru pudru
10 dag miodu płynnego
1 mała łyżeczka kakao
30 dag maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej sparzony i zmielony mak. Na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, przestudzić i przekroić na 2 części.
Placek biały:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec w 180 stopniach 30-35 minut.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać, przykryć i jeszcze chwilkę poddusić.
Krem:
6 żółtek
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki masła
cukier waniliowy
Żółtka z mąką ziemniaczaną i pszenną roztrzepać w odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu ciągle ucierając.
Przełożenie ciasta: ciasto makowe - krem - ciasto białe - masa jabłkowa - krem -ciasto makowe - polewa.
Komentarze
Prześlij komentarz