Zapiekane naleśniki z warzywami
Lubimy zapiekanki, lubimy naleśniki, ale już zapiekane naleśniki to wprost uwielbiamy. Gdy są pełne warzyw i mięska z kurczaka to gotowi jesteśmy zrobić coś złego gdyby komuś przyszło do głowy nam je zabrać. Ale na szczęście się tak nie stało i zjedliśmy je ze smakiem.
Składniki:
1 filet z kurczaka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 papryka
250 g cukinii
1 bakłażan
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
Sos:
½ ząbka czosnku
kawałek chili
1 puszka pomidorów
kurkuma
sól
pieprz
120 g tartego sera żółtego
natka pietruszki
Naleśniki przygotować według ulubionego przepisu my polecamy ten przepis.
Filet z kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.
Komentarze
Prześlij komentarz