Zupa serowo-warzywna
Serowo - warzywna zupa o aksamitnej konsystencji i bardzo ciekawym smaku. Niech Was nie zraża dodatek piwa, nie warto z niego rezygnować. Bowiem alkohol wyparuje a ciekawy smak w połączeniu ze smakiem dobrej jakości sera pozostanie. Polecamy, takiej zupy u nas jeszcze nie było.
Składniki:
2 l bulionu
1 cebula
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
3 ziemniaki
200 ml śmietany 18%
300 g sera żółtego np. morskiego
50 g mąki pszennej
100 ml piwa ciemnego typu porter
2 ząbki czosnku
tymianek
oliwa
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Następnie podsmażyć je w dużym garnku na oliwie, oprószyć mąką i dodaj 1,5 litra bulionu. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie. Po tym czasie dodaj do zupy ser. Mieszając cały czas, sprawić, aby ser w zupie uzyskał konsystencję emulsji. Dodać piwo, czosnek oraz tymianek. Zupę zaprawić zahartowaną śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz