Sałatka z łososiem i ziołową mozzarellą (IG)



Nasz pyszna i kolorowa sałatka jest potrawą i niskim indeksie glikemicznym. A co to takiego? Jest to parametr wskazujący, jak rośnie poziom glukozy po spożyciu określonego produktu. Punktem odniesienia jest wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu czystej glukozy.  Takie posiłki są zalecane wszystkim tym którzy maja problem z nadmiarem cukru we krwi lub są insulinooporni, innym również nie zaszkodzą bo zazwyczaj są pełne warzyw. My w swoich postach takie posiłki będziemy oznaczać IG. *


Składniki:


1 kulka mozzarelli
1 jajko na twardo
100 g łososia wędzonego
2 średnie pomidory
1 pęczek szczypiorku
100 g miksu sałat
2 łyżki posiekanych oliwek
sól
pieprz
2 łyżki nasion so sałatek
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii


Oliwę wymieszać z ziołami, szczyptą soli i pieprzem. Dodać pokruszona lub drobno pokrojoną mozzarellę i odstawić na minimum 30 minut. 
W misce wymieszać pokrojonego na kawałki łososia, z pokrojonymi oliwkami, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi pomidorkami i mozzarellą. Na koniec dodać sałaty i pokrojone jajko. Całość posypać ziarnami do sałatek. 













* przepis który nieco zmieniliśmy pochodzi z książki "Dieta w insulinooporności" M. Makarowska, D. Musiałowska 

Komentarze

Popularne posty