Góra lodowa
Przepis mamy od cioci Ani, coś trzeba tłumaczyć ;).. Wierzcie nam, ciacho mega pyszne, słodkie, smaczne i rozpływające się w ustach. Tylko wymaga trochę cierpliwości, bo musi się schłodzić w lodówce, a my do cierpliwych nie należymy.
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej (do nasączenia)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelać do formy (36 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt zostawić do wystudzenia, przekroić na dwie części.
Krem:
3 szklanki mleka
2 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
250 g miękkiego masła
Dwie i pół szklanki mleka zagotować razem z cukrem, pozostałe pół szklanki mleka, żółtka, budynie i mąkę, dokładnie wymieszać. Wlać masę na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zostawić do całkowitego wystudzenia, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując aż do wykończenia.
Połową szklani kawy nasączyć 1 część biszkoptu, nałożyć połowę masy, wyrównać. Następnie położyć na to drugi biszkopt, nasączyć drugą połową kawy i rozsmarować drugą cześć masy.
Polewa:
2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego + 2 łyżki
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru lub trochę mniej
3/4 szklanki wody
200 g masła
ok. 150 g okrągłych biszkoptów
Okrągłe biszkopty pokroić na połówki, ustawić na sztorc na cieście, przekrojem do dołu.
Do garnuszka wlać wodę, cukier i dodać masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i do ciepłej masy dodać 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie wymieszać i odlać połowę masy, do jednej części dodać kakao i zmiksować a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mleka i również zmiksować. Polewać łyżką biszkopty obiema polewami na zmianę. Masy szybko tężeją, więc przygotować je na samym końcu. Ciasto schłodzić w lodowce.
Komentarze
Prześlij komentarz