Śmietanowiec z jabłkami


Lekkie ciasto z gatunku z masą, ale nie słodkie. Bardzo fajne, jabłka nadają kwaskowość i ciasto nie jest mdłe. Łatwe w wykonaniu, ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i jest mniej pracy. Ozdobiliśmy sezonowymi owocami i zjedliśmy ze smakiem.


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
2 jaja
8 dag margaryny
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki letniego mleka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jabłek (lub litrowy słoik jabłek tartych)


Jaja utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części. Z trzech upiec osobne placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 25 min. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 st. C przez ok. 35- 40 min.

Bita śmietana:
1 l śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podzielić na 3 części.
Przełożenie ciasta: ciasto z jabłkami – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – pokruszone ciasto.









Komentarze

Popularne posty