Szparagi sezamowe (IG)
Szybki i zdrowy dodatek do mięs, lub samodzielna lekka kolacja. Sos sojowy i sezam nadają lekko orientalnego smaku. Korzystajcie z przepisu póki sezon szparagowy trwa, bo potem już tylko pozostaną wspomnienia i trzeba bezie czekać do następnego roku.
Składniki:
1/2 kg szparagów
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki posiekanego czosnku
nasiona sezamu
Sos sojowy wymieszać z cukrem w malej miseczce. Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe części i pokroić na małe 5 cm kawałki.
Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać posiekany czosnek, krotko obsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia, dodać szparagi i ciągle mieszając smażyć je około 4 minut. Dodać sos sojowy z cukrem i jeszcze chwilkę smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Przełożyć do miski, posypać sezamem, podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz