Rabarbarowa chmurka
Ciasta rabarbarowe to ciasto dla nas na przełom maja-czerwca idealne. Kwaskowatość rabarbaru niweluje słodycz bezy. Wszystko idealnie zgrywa się. Pięknie wygląda, smakuje, szybkie ciasto na szybkie okazje bez napinki.
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szklanki
mąki
5 żółtek
200 g masła
3 łyżki
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szklanka
cukru
szczypta
soli
Dodatkowo:
kilka łodyg
rabarbaru
1 łyżka
cukru
Wymiary
formy: 25x36 cm. Składniki
na kruche ciasto dać do miski lub na stolnicę. Zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć na blaszce i docisnąć dłonią. W
międzyczasie rabarbar pokroić w dużą kostkę i posypać łyżką cukru. Rabarbar wyłożyć
na ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, ciągle
miksując do białek wsypać cukier. Szklistą masę białkową wyłożyć na rabarbar i
łyżką na wierzchu tworzyć nierówności. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 st. i piec około 50 min. Jeżeli beza za mocno się spieka można ją
przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz