Ciasteczka rabarbarowe


Sezon rabarbarowy w pełni to mamy coś dla miłośników kwaśnych kijów. Małe, poręczne a przy tym słodko-kwaśne ciasteczka idealne do kawy czy herbaty. Zwłaszcza dobrze smakują na łonie natury, po wiosennym spacerze.


Składniki:

90g masła
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mleka
100g gorzkiej czekolady
140g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g świeżego rabarbaru

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. Masło i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy masło z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać trzepaczką.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube kawałki czekoladę.
Połączyć płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.
Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między ciasteczkami należy zachować spory odstęp). Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze  190°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej 15- 20 minut.







Komentarze

Popularne posty