Lekka zupa wiosenna
Zastanawiacie się co dziś zrobić na obiad? Jak to co zupę. Wystarczy wrzucić warzywa jakie wiosną macie w lodówce, łącznie z rzodkiewką, która z zupą się nie kojarzy. Chwila gotowania, doprawiania i domownicy zadowoleni.
Składniki:
Składniki:
2 marchewki
2 ogórki
szklarniowe
4-5
ziemniaków
5 rzodkiewek
2 młode
cebulki ze szczypiorkiem
½ pęczka
koperku
1 i ½ l
bulionu warzywnego
1 łyżka
masła
sól
pieprz
opcjonalnie
kilka łyżek śmietany
Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić (ziemniaki w kostkę,
a marchewkę w półplasterki). Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki. Bulion zagotować w garnku, dodać
ziemniaki i marchewkę i gotować około 10 minut, po tym czasie dodać ogórki i
rzodkiewkę. Koperek umyć osuszyć i drobno posiekać. Cebulkę ze szczypiorkiem
umyć, oczyścić i posiekać. Gdy warzywa będą już miękkie dodać koperek,
szczypiorek z cebulką, masło i doprawić solą i pieprzem. Zupę gotować jeszcze
przez około 3 minuty. Jeśli ktoś lubi można dodać zahartowana śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz