Truskawkowiec
Truskawki zjada się wtedy kiedy są. Sezon truskawkowy w pełni więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć. Ciasto pachnie
wanilią, masłem i oczywiście truskawkami.
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200 g masła
500 g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200 g masła
500 g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
Do
rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko.
Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20
minut do przestygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka
ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać
mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch
partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Do jajecznej masy, ciągle
mieszając, stopniowo wlać masę mleczno-maślaną. Na końcu dodać w trzech
partiach mąkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
do pieczenia, wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i oprószyć 1 łyżką mąki.
Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w
temperaturze 180°C przez około 55-60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
UWIELBIAM TAKIE PROSTE CIASTA Z OWOCAMI;) POLECAM MOJE ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:POZDRAWIAM:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html
My też takie lubimy więc do Pani z radością zajrzymy ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie nie ma nic lepszego o tej porze roku ja ciasto z truskawkami:)
OdpowiedzUsuń