Truskawkowiec

Truskawki zjada się wtedy kiedy są. Sezon truskawkowy w pełni więc truskawkowe szaleństwo czas zacząć. Ciasto pachnie wanilią, masłem i oczywiście truskawkami. 






Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200 g masła
500 g umytych obranych truskawek
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania


Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać masę mleczno-maślaną. Na końcu dodać w trzech partiach mąkę i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Truskawki pokroić na połówki i oprószyć 1 łyżką mąki. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 55-60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.










Komentarze

  1. UWIELBIAM TAKIE PROSTE CIASTA Z OWOCAMI;) POLECAM MOJE ŁACIATE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń
  2. My też takie lubimy więc do Pani z radością zajrzymy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie nie ma nic lepszego o tej porze roku ja ciasto z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty