Rosół
Zupa niedzielna dla wielu Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie siódmego dnia tygodnia bez rosołu. Podajemy prosty przepis na tą tradycyjną polską zupę z dodatkiem makaronu i siekanego koperku.
Składniki:
3
udka
3
marchewki
1
pietruszka
1
cebula
½
selera
1
pęczek koperku
sól
pieprz
ziele
angielskie
liść
laurowy
Przygotowane
mięso należy włożyć do zimnej wody (na 1 kg mięsa 1,5 l wody). Dodać ziele
angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem,
szumować, powinien tylko „mrugać”. Rosół gotowany szybko jest mętny,
nieapetyczny i niesmaczny. Dodać pokrojone warzywa i przyrumienioną nad
płomieniem cebulę. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem, posypany posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz