Gołąbki z kaszą gryczana i pieczarkami
Gołąbki w jeszcze innym wydaniu, niektórzy
z Was nasi drodzy czytelnicy sporządzają takie gołąbki na wieczerzę wigilijną,
dla nas jest to doskonały przepis na danie główne bez mięsa. Doskonałym
dopełnieniem jest sos koperkowy, nadający smak i aromat wiosny w naszej kuchni.
Składniki:
1 główka białej kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g pieczarek
1 jajko
1 łyżka suszonego majeranku
1 sos grzybowy
2 grzybowe kostki rosołowe
sos sojowy
sól i pieprz
Z kapusty wyciąć głąb, a
następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą wodą. Gotować kapustę,
aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować liście po kolei i odcinać od nich
zgrubienia. Odstawić.
Kiedy kapusta się gotuje,
ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając łyżkę masła.
Ugotowaną kaszę odcedzić i odstawić aby wystygła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę
i zeszklić, pod koniec smażenia dodając zmiażdżony czosnek.
Pieczarki oczyścić i pokroić
dość drobno. Podsmażyć na łyżce masła. Do podsmażonych grzybów dodać zeszkloną
cebulę z czosnkiem, kaszę i jajko, wymieszać dokładnie całość. Doprawić
majerankiem, sosem grzybowym, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Wybierać większe liście i
nakładać po 2 łyżki farszu. Zawinąć do środka brzegi liści, a następnie
zrolować je wzdłuż. Układać miejscem łączenia do dołu w rondlu o grubym dnie,
na warstwie małych lub uszkodzonych liści z ugotowanej kapusty.
Kostki rosołowe rozpuścić w 2
szklankach wody i zalać tym gołąbki ułożone w rondlu. dodać łyżkę masła.
Przykryć całość warstwą ugotowanych liści kapusty. Dusić
na małym ogniu przez 30-40 minut. Podawać z sosem koperkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz