Tarta z rabarbarem
To ciasto z nadzieniem rabarbarowym wymaga pewnego nakładu pracy, ale jest faktycznie godne poświecenia. Dodatek pomarańczy do nadzienia idealnie pasuje do kwasowości rabarbaru. A rodzynki przełamują tą kwasotę.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g masła (zimnego)
6 łyżek lodowatej wody
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki smalcu
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
200 g cukru
1 pomarańcza
4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub truskawkowego)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki rodzynek
oraz:
żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
Do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól, pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz tłuszcz. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka, w międzyczasie dodać lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki.
Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na 1,5 cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i na większym ogniu zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się. Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje i zredukuje się do ilości około 1/2 szklanki, w międzyczasie dodawać resztę soku zbierającego się w misce. Odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku, dodać rodzynki i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy (na wysokość około 1,5-2 cm). Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Drugą część ciasta też rozwałkować i wykroić z niego paski.
Rabarbar wyłożyć na spód tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C na 55 minut
Komentarze
Prześlij komentarz