Kocie oczka
Kto nie pamięta tych ciastek z dzieciństwa ten trąba ;) Nieodzowne w menu wesela w remizach, pieczone kopami przez ciotki, babki i prababki, dzisiaj smakują dzieciństwem z lekką nutką nostalgii. Do tego jeszcze czerwona oranżada i impreza gotowa.
Składniki:
60 dag mąki
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
4 żółtka
16 g proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany
30 dag marmolady
cukier puder do posypania
Mąkę posikać z cukrem pudrem, proszkiem i margaryną. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wycinać małe kółeczka część z dziurką część bez dziurki. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor. Po wystudzeniu składać ciasteczko bez dziurki na spód, dżem, ciasteczko z dziurką i posypać cukrem pudrem.
Wspomnienie dzieciństwa i ukochanej babci Marii:)
OdpowiedzUsuń