Chłodnik litewski
Chłodnik na upały jest super. Generalnie wszystko zimne na upały jest super, chyba, że ma się tendencje do anginy..
Dla tych co nie maja pyszny chłodnik ze smakiem młodych buraków, ogórków, rzodkiewki, koperku szczypiorku i lekką nutką czosnku.
Składniki:
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
kilka rzodkiewek
3 szklanki kefiru
3 szklanki naturalnego jogurtu
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny
Boćwinę należy wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z kefirem, jogurtem i śmietaną, dodać czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Doprawić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z jajkiem na twardo.
Dla tych co nie maja pyszny chłodnik ze smakiem młodych buraków, ogórków, rzodkiewki, koperku szczypiorku i lekką nutką czosnku.
Składniki:
duży pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami
2 ogórki
pół szklanki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
kilka rzodkiewek
3 szklanki kefiru
3 szklanki naturalnego jogurtu
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
sok z cytryny
Boćwinę należy wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z kefirem, jogurtem i śmietaną, dodać czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Doprawić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z jajkiem na twardo.
Komentarze
Prześlij komentarz