Naleśniki ze szpinakiem
Czy są wśród Was,
drodzy czytelnicy amatorzy szpinaku? Jeśli tak to zapraszamy do sporządzenia
naleśników szpinakowych. Godne polecenia są zapiekane z serem, panierowane lub
jako zimna przekąska. Kto raz spróbuje...
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl mąki
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 jajko
¼ torebki szpinaku
Farsz :
8 jaj
15-20 dag sera żółtego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl mąki
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 jajko
¼ torebki szpinaku
Farsz :
8 jaj
15-20 dag sera żółtego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe. Szpinak rozmrozić w patelni na niewielkiej ilości oleju, odparować wodę, wystudzić. Zimny dodać do ciasta naleśnikowego, dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki.
Jaja ugotować na twardo i po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Ser zetrzeć na tarce. Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, wystudzić. Koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać (zostawić 1/3 żółtego sera), doprawić do smaku. Smarować naleśniki farszem, zawijać jak krokiety lub w rulony. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiekać do roztopienia sera, lub panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz