Karpatka z truskawkami
Szał truskawkowy czas rozpocząć!!! Dzisiaj nasi mili czytelnicy polecamy Wam pachnącą latem, słońcem, górami i morzem karpatkę z truskawkami. Ten dodatek owoców zdziała cuda w tym pospolitym cieście. Raz-dwa bierzemy się do roboty, sporządzamy ciasto parzone, krem na bazie budyniu i wszystko wieńczymy tymi cudownymi owocami. Niech żyją truskawki!!
Ciasto
1 szklanka wody,
125 g kostki masła,
1 szklanka mąki pszennej,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Połowę ciasta rozprowadzić na blaszce. Piec w temperaturze 200º C przez około 25 - 30 minut. Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem
1 litr mleka,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki maki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny
1 kg truskawek
Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i cukier waniliowy wymieszać razem. Z mleka odlać około pół szklanki a resztę zagotować. W odlanym mleku rozmieszać przygotowaną mieszankę z mąki i cukru i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodawać po łyżce zimnego budyniu powoli dalej ucierając. Połowę masy wyłożyć na placek, ułożyć umyte i pokrojone truskawki, na nie wyłożyć resztę masy i położyć drugi placek karpatkowy. Posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz