Tajska zupa z paluszkami krabowymi
Zupa warzywna o ciekawym rybnym smaku. Dla miłośników orientalnych smaków i tych którzy chcą się rozsmakować w Azji. Ze składników dostępnych w przeciętnym polskim sklepie można wyczarować zupę pachnącą Tajlandią.
Składniki:
2 udka
2 marchewki
1 pietruszka
kilka łodyg selera naciowego
kawałek selera
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki imbiru
2 strąki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 garstki ryżu
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pasty curry
kilka rzodkiewek
1 paczka paluszków krabowych
1 puszka kukurydzy
1 brokuł
1 pęczek szczypiorku
Udka oczyścić zalać zimną wodą w garnku, gotować zbierając szumy. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki, dodać do wywaru. Przesmażyć krótko posiekane: cebulę, czosnek i chili, dodać imbir. Całość wrzucić do przygotowanego bulionu, dodać sos sojowy oraz pastę curry. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć udka, oddzielić mięso i wrzucić do zupy. Do wrzącego płynu dodać ryż. Następnie dodać mleko kokosowe i pokrojone paluszki krabowe. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz