Gazpacho


Zupa chłodnik pochodząca ze słonecznej Hiszpanii. Doskonała na Polskie upały, jak nastaną... o ile nastaną. Dodatek świeżych ziół spotęguje pomidorowy smak i nada lekkości tejże zupie.


Składniki:

4 pomidory
1 papryka
1 puszka pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków bazylii
bulion warzywny
czosnek
sól
pieprz
cukier
koperek
płatki migdałów do przybrania


Ugotować bulion, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Paprykę chwilę podpiec w piekarniku, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Dodać do bulionu. Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i również dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem, dobrze wymieszać, zblenderować, ostudzić. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i podprażonymi płatkami migdałów. 








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty