Gazpacho
Zupa chłodnik pochodząca ze słonecznej Hiszpanii. Doskonała na Polskie upały, jak nastaną... o ile nastaną. Dodatek świeżych ziół spotęguje pomidorowy smak i nada lekkości tejże zupie.
4
pomidory
1
papryka
1
puszka pomidorów
1
łyżka soku z cytryny
kilka
listków bazylii
bulion
warzywny
czosnek
czosnek
sól
pieprz
cukier
koperek
płatki
migdałów do przybrania
Ugotować bulion, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Paprykę chwilę podpiec w
piekarniku, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę. Dodać do bulionu.
Pomidory obrać ze skórki, drobno pokroić i również dodać do zupy. Przyprawić do
smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, cukrem, dobrze wymieszać, zblenderować,
ostudzić. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i podprażonymi płatkami
migdałów.
Powiem tylko tyle PYCHA
OdpowiedzUsuń