Risotto
Risotto włoska potrawa z ryżu, cebuli, czosnku, oliwy z dodatkiem wytrawnego wina, warzyw i mięsa, posypana parmezanem. Nasza wersja jest spolszczona, ale nie mniej smaczna.
Składniki:
1
filet z kurczaka
35
dag ryżu na risotto
¼
szklanka oliwy
1
cebula
1
ząbek czosnku
2
duże papryki
1/3
szklanki wina wytrawnego
3
szkl bulionu warzywnego
1
łyżka posiekanej bazylii
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
ostra
papryka
Cebulę i czosnek obrać,
pokroić w drobną kostkę, paprykę oczyścić i pokroić w paski. Oliwę rozgrzać w
dużym garnku, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć, aż będzie miękka.
Ryż opłukać, wsypać do garnka, smażyć około 2 minuty. Wlać wino i gotować
chwilę aż odparuje. Dodawać bulion,
najpierw wlać pół szklanki. Odczekać aż cały bulion zostanie wchłonięty, wlać
następną porcję. Gotować około 15 minut, cały czas mieszając. Kurczaka opłukać,
pokroić i podsmażyć na gorącym oleju, doprawić. Dodać do ryżu, całość doprawić,
wsypać posiekaną zieleninę, przykryć i odstawić na minutę. Podawać na gorąco,
ozdobić listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz