Tarta z kremem batatowym

Okazuje się, że z batatów można robić nie tylko zupy, frytki czy drugie dania ale również pyszne i bardzo fajnie wyglądające ciasta. My postawiliśmy na tarte. Piękny jesienny kolor i bardzo ciekawy, niecodzienny smak kremu. Nasi goście nie mogli uwierzyć, że krem jest ze słodkich ziemniaków. 

 
Składniki:

Kruche ciasto

200 g mąki pszennej
100 g masła 
1 jajko
1 łyżka cukru

Krem
1 kg batatów
50 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
½ pomarańczy
50 ml oleju kokosowego 
50 ml mleka koksowego 
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 
Do mąki dodać zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, cukier i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Bataty umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 40 minut, aż będą miękkie. Odstawić do wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zmiksować na gładkie purée. Dodać przyprawy, jajka, mąkę ziemniaczaną, rozpuszczony olej kokosowy, mleko kokosowe i sok z połowy pomarańczy. Dokładnie wymieszać, by składniki się połączyły. Ciasto rozwałkować i delikatnie przenieść na formę do pieczenia tarty. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Na upieczony spód wyłożyć masę z batatów i ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut w 180°C. Gdy wierzch się zetnie, wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
 





 





Komentarze

Popularne posty