Bifana

Bifana jest to portugalska kanapka podobna do wielu kanapek z mięsem podawanych w różnych częściach świata. Na swój sposób przypomina amerykańskiego hamburgera, z wyjątkiem sposobu, w który przygotowuje się mięso. Przede wszystkim nie jest ono mielone i smażone, tylko krojone w cienkie plastry i duszone. Wielu osobom bifana przypomina kebab. Jednak nie ma ona sobie równych właśnie ze względu na sos.

Składniki:4 porcje

500 g polędwiczek wieprzowych
200 g cebuli
700 g passaty pomidorowej
100 g masła klarowanego
4 bułki grahamki
natka pietruszki
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
sos piri-piri

Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno czosnek i zeszklić na maśle klarowanym.
Pokroić  mięso w paski i doprawić solą, pieprzem i obsmażyć.
Wlać 300 ml wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz passatę pomidorową. Dusić całość 20-25 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać sos Piri Piri i posiekaną natkę pietruszki.
Przekroić bułki na pół i wyłożyć na nie mięso razem z sosem.






Komentarze

Popularne posty