Indyk w warzywach

Dzisiejsze danie to taki delikatny gulasz z piersi indyka. Dużo zdrowych i kolorowych warzyw pasuje idealnie. My podawaliśmy ten gulasz z kaszą jęczmienną i to był strzał w dziesiątkę. Lubimy takie połączenia.


Składniki:

800 g filetu z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 żółta papryka
1 cukinia
garść żółtej fasolki szparagowej
1 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, słodka papryka wędzona, oregano
olej do smażenia

Filet z indyka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, przełożyć indyka, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony do zarumienienia. Podsmażonego indyka zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię, na której smażył się indyk, przełożyć drobno pokrojoną cebulę (jeżeli trzeba dolać oleju) i podsmażyć, do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojone na kawałki papryki (czerwoną i żółtą) i podsmażyć 3-4 min. Następnie przełożyć na patelnię pokrojoną na kawałki cukinię i drobno posiekany czosnek – podsmażyć. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z indykiem, dodać przyprawy (po łyżeczce oregano, słodkiej i ostrej papryki i papryki wędzonej), zalać ciepłym bulionem i dodać pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Całość gotować ok. 10 min., wlać przecier pomidorowy i gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ugotowany gulasz doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.










Komentarze

Popularne posty