Kokosowy jagielnik

Jagielnik to ciasto z kaszy jaglanej, nazywane wegańskim sernikiem. Od kilku sezonów cieszy się ogromną popularnością. Jest zdrowe, i nie ma tak wielu kalorii jak tradycyjny sernik. Możecie je spokojnie przygotować gdy wśród znajomych macie wegan, a i inni zjedzą je ze smakiem.

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka mleka kokosowego (stała część)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki likieru amaretto

Kaszę jaglaną przepłukać ciepłą wodą i gotować na mleku przez 25 minut. Do ugotowanej kaszy dodać cukier, sok z cytryny, likier, część stałą z mleka kokosowego, zblendować, sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę przełożyć do formy (22 cm tortownica), na wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec 50 minut w 180 stopniach C.







Komentarze

Popularne posty